© 2024 Nico Hijman | login | ontwerp & realisatie: KKDesign


restauratie

Restauratie

Bij restauratie wordt, met respect voor de historie van het object, actief ingegrepen in de toestand; ontbrekende delen kunnen worden aangevuld of delen met ernstige houtwormschade kunnen worden ge´mpregneerd en/of vervangen. De gerestaureerde delen worden afgewerkt conform de aangetroffen afwerking op het meubel, bijvoorbeeld met was of met schellak.

Bij een museale restauratie ligt het accent veel meer bij presentatie en het belang van het object als "historisch document". De behandeling richt zich meer op uiterlijk en ontbrekende delen kunnen eventueel worden aangevuld om de presentatie van het object te verbeteren. Bij niet-museale restauratie is, naast de wens om het object (bv. stoel, kast) te kunnen gebruiken, ook de esthetiek een punt van overweging.

Aan de hand van een op verzoek op te stellen conditierapport en behandelingsvoorstel, worden de werkzaamheden uitgevoerd. De behandeling kan desgewenst in een behandelingsrapport worden uiteengezet. In dit rapport worden de gebruikte materialen, de behandeling e.d. verantwoord.